Hallen
hallen2Hallen er på mange måter husets hjerte. Dette storslåtte rommet går igjen på de bildene som gjengir Gamlehaugens interiør. Her er et av Norges beste eksempler på den nasjonalromantikken som preget en nasjon som higet etter uavhengighet ved århundreskiftet.
Hele rommet er dominert av treskjærerarbeider i utpreget dragestil levert av Ingebrigt Viks treskjærerverksted som den gang var i Bergen. Vik stod også for utskjæringen av klebersteinspeisen som befinner seg sentralt på sørveggen. Denne har også utsmykkninger i dragestil, og det samme gjelder gulvklokken i trappen. Gelenderet som går langs trappen opp til og rundt galleriet i andre etasje, inneholder 44 utskårne sirkler som hver forteller en egen historie fra sagaene.

hallen4Møblene så vel som interiørdekoren er tegnet av arkitekt Jens Zetlitz Kielland som senere også tegnet jernbanestasjonen i Bergen. Kielland hadde lenge studert dragestilen fra norske stavkirker. På veggene, som er dekket av en håndmalt tapet, henger det to vevde tepper med klassiske motiv fra sagaene som er tegnet av Gerhard Munthe. Prydgjenstander i rommer er rosemalte ølkjenger, syskrin i karveskrud, en spinnrkk og en vintønne i eik og messing. Vegghyller er dekorert med klassisk norsk tinnproduksjon fra 1700-tallet og på gulvet foran peisen ligger en isbjørnsfell som var en gave til Michelsen fra Frithjof Nansen. Over hver dør henger det elghoder og under den store lysekronen i sentrum av rommet henger en rype. Rommet formelig bobler over av inntrykk fra norsk historie og natur og viser klart den nasjonale følelsen som blomstret spesielt blant landets elite mot slutten av 1800-tallet og frem mot uavhengigheten i 1905.
 
Søk
Informasjon

EIENDOMMEN ER KAMERAOVERVÅKET

VELKOMMENT TIL GAMLEHAUGEN MED HUND
HUSK BÅNDTVANG OG BRUK POSE

Hund i Bånd

Museet
Formidlingen gjennomføres
av Museum Vest
Museets åpningstider:

Museet holder åpent Juni, Juli og August, åpner i 2018 torsdag 7.juni.
Tirsdag,Torsdag, Lørdag og Søndag:
12:00, 13:00 og 14:00

Mandag, Onsdag og Fredag:
Lukket

Mer informasjon om museet finner du her, og ønsker du omvisning kan du lese dette.

PÅMELDING
tlf: (+47) 53006115.
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
 
 
 
For kontakt med Statsbygg ring (+47) 41482941, Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen