Museet
Gamlehaugens første etasje er viet minnet om Christian Michelsen og ble etterlatt i all hovedsak slik den var ved hans død i 1925. Allerede i 1927 ble museet åpnet for publikum og kun små forandringer er gjort siden den gang. Museumsdelen består av til sammen åtte ulike rom som hver har sine interessante sider og som samlet forteller mye om overklassens kår ved begynnelsen av 1900-tallet og om Christian Michelsen spesielt. Interiøret er en blanding av tidsriktig nasjonalromantikk, jugendstil og eldre interiør som Michelsen har medbrakt fra sitt tidligere hjem ved Nygårdsparken.

Andre etasje er dessverre stengt for publikum. Det var her oppe familien Michelsen hadde sine soverom. Her hadde også Michelsen kontor i de senere årene av sitt liv. Galleriet som er åpent ned mot hallen er dekorert med malerier på alle vegger. I likhet med biblioteket er det også her et portrett av Christian Michelsen som er utført av Erik Werenskiold. 

Tredje etasje har en rekke rom som har vært til bruk for tjenere og kanskje også gjester. Etasjen har også lagringsplass for møbler og annet som ikke er med i utstillingen. Etasjen står i hovedsak intakt slik den var i Michelsens tid selv om enkelte modernifiseringer er blitt gjort. Også denne etasjen er imidlertid stengt for publikum.

Kjelleretasjen huser i dag Gamlehaugens driftsavdeling med verksted og kontor samt en bebodd leilighet. Denne funksjonen kan den nok ha hatt også i Michelsens. Fra kjelleren var også sentralvarmen styrt i et av Bergens aller første hus med sentralvarme.
 
Entreen
entreenGangen like innenfor hovedinngangen gir et forsiktig førsteinntrykk. Her er det bra med plass, men det er først når man åpner døren inn til hallen at besøkende aner at dette huset er unikt.
 
Hallen
hallen2Hallen er på mange måter husets hjerte. Dette storslåtte rommet går igjen på de bildene som gjengir Gamlehaugens interiør. Her er et av Norges beste eksempler på den nasjonalromantikken som preget en nasjon som higet etter uavhengighet ved århundreskiftet.
Hele rommet er dominert av treskjærerarbeider i utpreget dragestil levert av Ingebrigt Viks treskjærerverksted som den gang var i Bergen. Vik stod også for utskjæringen av klebersteinspeisen som befinner seg sentralt på sørveggen. Denne har også utsmykkninger i dragestil, og det samme gjelder gulvklokken i trappen. Gelenderet som går langs trappen opp til og rundt galleriet i andre etasje, inneholder 44 utskårne sirkler som hver forteller en egen historie fra sagaene.

hallen4Møblene så vel som interiørdekoren er tegnet av arkitekt Jens Zetlitz Kielland som senere også tegnet jernbanestasjonen i Bergen. Kielland hadde lenge studert dragestilen fra norske stavkirker. På veggene, som er dekket av en håndmalt tapet, henger det to vevde tepper med klassiske motiv fra sagaene som er tegnet av Gerhard Munthe. Prydgjenstander i rommer er rosemalte ølkjenger, syskrin i karveskrud, en spinnrkk og en vintønne i eik og messing. Vegghyller er dekorert med klassisk norsk tinnproduksjon fra 1700-tallet og på gulvet foran peisen ligger en isbjørnsfell som var en gave til Michelsen fra Frithjof Nansen. Over hver dør henger det elghoder og under den store lysekronen i sentrum av rommet henger en rype. Rommet formelig bobler over av inntrykk fra norsk historie og natur og viser klart den nasjonale følelsen som blomstret spesielt blant landets elite mot slutten av 1800-tallet og frem mot uavhengigheten i 1905.
 
Spisestuen
spisestuenSpisestuen utgjør det siste rommet i utstillingen. Denne er preget av flotte møbler og vegger kledt med porselen. I Michelsens tid var porselenet enda mer tydelig her, men en del av dette gikk dessverre tapt etter hans død. Rommet bærer også preg av en rekke sølvvarer som ble brukt av Michelsen ved sosiale tilstelninger.

Hans kone, Benny, var kjent som en jovial og svært dyktig førstedame og vert under de tallrike besøk av statsmenn, kongelige og fremstående skikkelser innen handel, politikk, kunst- og kulturliv. Den aristokratiske og internasjonale stilen står i sterk kontrast til den nasjonalromantiske hallen som man kommer tilbake til gjennom neste dør.
 
Damesalongen
damesalongDamesalongen er neste stopp. Dette var "damenes rom" og bærer preg av lettere rokokkomøblement og mer feminin interiørarkitektur. Her kunne kvinnene samles mens mennene diskuterte politikk eller butikk i biblioteket. Et stort portrett av Christian Michelsens kone, Benny Michelsen (født Benedicte Wallendahl) dominerer den ene veggen.
 
Musikkværelset
musikkMusikkrommet er det neste rommet man kommer til fra biblioteket. Dette er plassert sør for hallen og kan nås direkte også derfra.
Rommet var nok lyst og trivelig i sommerstunder og med en dør som ledet ut til terrassen på husets bakside. Her inne er det blant annet en byste av Edvard Grieg og et Bechstein flygel som den gamle mesteren nok ved flere anledninger har brukt ved hans besøk fra "naboeiendommen" Troldhaugen. Her kan man forestille seg hageselskap der overklassen nippet til vin og forsynte seg av kanapéer i sommervarmen like bak huset der de nøt den flotte utsikten mens pianomusikk strømmet fra musikkrommet like innenfor. Også i dette rommet er veggene kledd med kunst, deriblant Jonas Lies "Losen" malt av Christian Krogh. Her er det som i resten av huset, med unntak av hallen, en rekke gjenstander fra fjerne land og verdensdeler.
 
Biblioteket
bibliotekBiblioteket ligger bak den første døren til høyre etter at man har kommet inn i hallen. Dette var det dominerende oppholdsrommet og var nok på mange måter "herrenes rom".
Bokhyller fulle av bøker kler to av veggene mens det ellers er dominert av to salonger og et biljardbord som var flittig brukt av høysosieteten på denne tiden. I dag er bordet tildekket og oppå ligger en monter som viser ordener som Michelsen har mottatt fra ulike nasjoner gjennom årene. Veggene er ellers kledd med norsk billedkunst blant annet et portrett av Michelsen og "Holmenkollen" som begge er utført av Erik Werenskiold
 
Hagestuen
Vinterhagen ligger i motsatt ende av biblioteket og må ha vært praktfull om sommeren da den var delvis kledt med eføy på utsiden mens benkene på innsiden var omgitt av planter av alle slag.
Et sted man kunne nyte sommeren selv uten å gå ut i den flotte parken. Her er det to store kinesiske vaser, antakelig fra Ming perioden, som var gaver fra general Munthe. Munthe, som faktisk var general i den kinesiske hæren, bygget opp en formidabel samling av kinesiske gjenstander som i dag delvis er utstilt ved Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen (Kinasamlingen). En byste av Christian Michelsen var tidligere plassert i dette rommet, men er siden flyttet ut og kan nå ses like utenfor vinterhagen. Denne bysten er laget av Ambrosia Tønnesen hvis hjem og atelier er flyttet til Hordamuseet like ved Bergen.
 
1905 Rommet
1905rommetFra biblioteket kan man se innom et mindre rom som en gang var Michelsens kontor. Dette ble etter hvert kjent som 1905-rommet og viser med all tydelighet den takknemlighet nordmenn viste overfor Michelsen for frigjøringen av 1905.
Her er veggene fulle av fotografier, tegninger, utmerkelser og takkebrev som alle hadde med frigjøringen fra Sverige å gjøre. Et fotografi av en ukjent kvinne omgitt av en rekke unge menn, noen unge kvinner og hennes mann er blitt viet plass på veggen. Michelsen mottok bildet med takk for at statsministeren hadde løst konflikten med fredelige midler og at alle kvinnens sønner ble spart for å sendes til krig mot Sverige. Rommet inneholder også en rekke gaver fra landets befolkning som vitner om en umåtelig popularitet med tanke på den tids mangel på moderne mediehysteri. Ett av de mange klenodiene i dette rommet er "Karlstad stolen", en kurvstol som statsministeren brukte til hvile under forhandlingene i Karlstad, Sverige, i 1905.
 


Søk
Informasjon

EIENDOMMEN ER KAMERAOVERVÅKET

VELKOMMENT TIL GAMLEHAUGEN MED HUND
HUSK BÅNDTVANG OG BRUK POSE

Hund i Bånd

Museet
Formidlingen gjennomføres
av Museum Vest
Museets åpningstider:

Museet holder åpent Juni, Juli og August, åpner i 2018 torsdag 7.juni.
Tirsdag,Torsdag, Lørdag og Søndag:
12:00, 13:00 og 14:00

Mandag, Onsdag og Fredag:
Lukket

Mer informasjon om museet finner du her, og ønsker du omvisning kan du lese dette.

PÅMELDING
tlf: (+47) 53006115.
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
 
 
 
For kontakt med Statsbygg ring (+47) 41482941, Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen